luni, 2 aprilie 2018

Koulourakia ( alte retete)

Acum ceva timp am postat o reteta de Koulourakia. Astazi voi posta inca o varianta a acestor uscatele de Pasti.



Ingrediente:

2 gr. cristale de  mastic zdrobit bine in mojar cu putin zahar ca sa ajute, 200 gr. zahar granulat, coaja  rasa de la 2 portocale bio, 80 gr. miere, extract de vanilie, 7 gr. praf mahleb ,  300 gr. unt la temperatura camerei, 700 gr. faina sau cat este necesar,  60 ml. lapte, 30 ml. coniac, 1 praf de sare, 1 lingura  praf de copt, 3 oua intregi+1 galbenus separat diluat cu o lingura de apa pentru dat pe deasupra inainte de coacere

Mod de preparare:

Se incalzeste la maxim cuptorul. Se zdrobesc cristalele de mastic pana se face o pudra fina. In bolul de la mixer punem 180 gr. de zahar, zeama si coaja rasa de portocala, mierea, extractul de vanilie, untul, pudra de mahleb si pudra de mastiha. Amestecam cateva minute bune pana cand amestecul este omogen si a devenit pufos. Acum vom adauga  0 lingura de faina si ouale batute in prealabil energic, (adaugarea se va face putin cate putin asteptand dupa fiecare adaugare sa fie complet inglobate inainte de a adauga urmatoarea portie). Adaugati apoi laptele si coniacul si continuati amestecarea la viteza mare pana cand toate sunt incorporate. Lasati un pic alaturi si pregatiti restul de faina. Intr-un castron  combinati faina, praful de sare  si praful de copt dupa care o veti adauga in  vasul mixerului si veti continua amestecarea timp de inca cateva  secunde, pana cand amestecul incepe sa se ingroase si sa se adune ca un aluat frumos. Il scoateti din mixer si il mai framantati un pic. Acum pudrati un picut de faina pe deasupra aluatului pe toate partile, ungeti-va mainile cu ulei de masline si luati cate un pic de aluat ( sa zicem 25-30 gr.)  pentru a forma prajiturelele . Cel mai bine este ca toate sa aiba aceiasi dimensiune daca reusiti, ca sa se poata coace in acelasi timp.Tapetati tava cu hartie de copt , asezati prajiturelele asa formate una cate una   dupa care periati-le cu galbenusul de ou si dati-le la copt timp de 20-25 minute sau pana cand se fac. Cand se gata se scot din cuptor, se lasa la racit si se servesc.

Varianta: 

Daca aveti rabdare si nu va grabiti puteti face aceste prajiturele in doua culori folosind cacao pentru colorat. La cantitatile de mai sus veti folosi 3-4 linguri de cacao de buna calitate amestecate cu 3 4 linguri de apa clocotita pana va deveni o pasta mai grosuta. Apoi ca sa va iasa in doua culori veti imparti aluatul in doua parti inainte de etapa cand la varianta de mai sus il scoteati din mixer si cand nu era inca foarte tare. Partea de aluat care va ramane alba se va amesteca in continuare pana la intarire dupa care o vom scoate si o vom adauga pe a doua peste care vom adauga pasta de cacao si vom amesteca la fel bine. Tot asa vom pudra fiecare aluat cu faina dupa care vom forma din fiecare culoare snururi de aluat pe care le vom inpleti intre ele. Restul este la fel .