duminică, 1 aprilie 2018

Αρνάκι Φρικασέ- συνταγή του Παπαγεωργίου - Fricasse cu carne de miel a la Papagheorghiu

Daca de Craciun am facut (specific meselor de Craciun la greci) Fricasse grecesc cu carne de porc 
acum de Pasti vom face Αρνάκι Φρικασέ- Fricasse cu carne de miel



Ingrediente:

 750 gr. carne miel de preferat de la o pulpa (taiata in bucati medii date cu ulei de masline si pe care le condimentam din belsug cu sare si piper proaspat macinat pe toate partile-puteti lasa cu bucati de os fara nici o problema), ulei de masline extravirgin cat este necesar, sare marina neiodata si piper proaspat macinat, 1 cub de bulion de legume sau zeama de legume daca aveti facuta, apa cat este necesar, ceva chimion, 15-20 fire ceapa verde, 4-5 de usturoi verde, o salata verde (daca gasiti laptuci si mai bine),  marar tocat fin

Ingrediente pentru sosul de lamaie de ou:

  4 galbenusuri de ou, coaja rasa si sucul de la 2 lamai bio+ o lamaie doua de decor taiata rondele, sare marina neiodata si piper proaspat macinat. ( se poate adauga o lingura de tahini optional pentru subtierea sosului dar si pentru a da o aroma speciala)
   

 Mod de preparare: 

Puneti la foc o tigaie/oala adanca cuprinzatoare cu ceva ulei de masline in care veti cali un picut ( cat sa se maroneasca un picut pe toate partile -aproximativ 2-4 minute) pe toate partile carnea pregatita de dinainte. Adaugati apa (cat sa fie cam la jumatatea bucatilor de carne) dupa care cubul de bulion si imediat chimionul. Lasati la foc mic sa fiarba  o ora,acoperit cu un capac, putand completa daca scade prea mult cu apa calduta. In acest timp veti pregati verdeturile: taiati ceapa si usturoiul in bucati mai maricele sa nu se destrame in sos si salata in fasii mai late, dupa care mararul ( cam o treime o lasati alaturi sa o folosim mai tarziu). Cand carnea este aproape gata adaugati ceapa, usturoiul, o parte din marar si salata in tigaie/oala. Acoperiti la loc cu capacul si continiati fierberea inca 10-15 minute sau pana verdeturile sunt inmuiate .
In acest timp pregatiti sosul Avgolemono (lamâie si ou). Intr-un bol, bateti energic galbenusurile dupa care adaugati sarea, piperul, coaja si sucul de lamaie pana se combina complet.Acum optional se poate adauga tahini.La sfarsit adaugati restul de marar. Adaugati 1-2 polonice deasupra din zeama in care s-a gatit mielul si amestecati bine. Cand mancarea este gata ,opriti focul lasati 1-2 minute dupa care adaugati soul Avgolemono si mai invartiti un pic cu lingura prin oala.  Puteti da la servit. Dupa ce ati pus in farfuria adanca in care veti servi dati pe deasupra cu un picut de ulei de masline si decorati cu rondele de lamaie. Puteti sa mai presarati si un picut de marar proaspat taiat.  

 

Ciorba de miel a la PapaGheorghiu– varianta a-2-a



Ingrediemte:

gatul, coada, capul, gambele si niste coaste sau alte bucati de carne cu os care cad la transare; 3-4 morcovi, 2 bucati radacina patrunjel, o telina potrivita  ca marime,  1-2 cepe uscate sau de preferat trei legături de ceapa de verde (cam 15 fire), o capatana de fenicul cu frunze, 3 fire usturoi verde, orez de ciorba, smantana, 2 oua, 2 legaturi de leustean sau cui ii place mai mult de tarhon sau una si una, ceva patrunjel taiat fin pentru servit,stevie, loboda, untisor, macris (in total sa fie din belsug),cateva crengute de rozmarin, 2 frunze de dafin, piper boabe, sare marina neiodata dupa gust, piper proaspat macinat, bors in functie cat este de acru 1-1.5 l. apa cat este necesar, coaja rasa de la o lamaie bio, 50 ml. coniac/vodca, ceva ulei de masline.

Mod de preparare:

Taiem bucatile de oase cu carne in bucati potrivite si impreuna cu capul si gambele le spalam bine in mai multe ape si le lasam in apa cu otet/zeama de lamaie cateva. Le zvantam bine apoi si calim bucatile care se pot in putin ulei de masline dupa care punem coniacul/vodca lasam sa se evapore alcolul si stingem. Se taie marunt legumele (exceptie feniculul) si ceapa si usturoiul. Deasemenea se curatase spala si se maruntesc verdeturile. Se pune la fiert intai mielul –cele calite si cele necalite- (adaugand piperul boabe, feniculul, si ceva sare precum si o frunzele de dafin si cateva crengute de rozmarin) sa clocoteasca bine ceva timp pana se inmoaie cat de cat. De preferat sa ia spuma facuta. Se scot bucatile din apa ( frunzele de dafin si crengutele de rozmarin se arunca) si se curata cat se poate carnea de pe ele dupa care se adauga la loc . Acum vom adauga radacinoasele si continuam fierberea la foc mediu. Cand observam ca s-au inmuiat cat de cat adaugam si verdeturile si o parte din leustean/tarhon (restul il punem cand dregem cu ou batut cu smantana) si orezul . Borsul dat in prealabil in clocot il adaugam cam dupa alte 20 de minute de fiert. In cazul in care apa din oala scade foarte mult, aceasta se completeaza pe parcurs cu apa calduta pe care o tinem alaturi pe aragaz. Mai lasam sa dea in cateva clocote si stingem focul. Acum putem drege supa cu oul (doar galbenusul) batut cu smantana in care am pus un picut de sare ceva piper proaspat macinat si bineinteles restul de leustean/tarhon. Ciorba se face cam sambata la pranz si se serveste la intoarcerea de la biserica noaptea. Pentru servit puteti adauga si niste patrunjel pe deasupra taiat fin.

Spor la treaba!