miercuri, 7 februarie 2018

Fettuccine in sos de unt si parmezan sau asa cum le-au botezat americanii Fettuccine Alfredo



Un pic de istorie nu strica nici o data. Alfredo Di Lelio a fost un proprietar de restaurant in Roma pe la inceputul secoluluial- XX-lea.
In 1908, deoarece primul lui nascut nu era foarte sanatos Alfredo s-a hotarat sa-l hraneasca cu alimente sanatoase si nutritive. Astfel la reteta originala  "pasta al doppio burro" va adauga mai multa branza si unt ca sa ajutea astfel la punerea pe picioare a copilului. Sotia sa a fost asa de incantata de noua reteta incat l-a convins  sa o adauge in meniul restaurantului.

Peste ani in 1927, Mary Pickford & Douglas Fairbanks fiind  la Roma in luna de miere, au mers la restaurantul lui Alfredo, s-au îndragostit de acest preparat , iar in semn de apreciere  i-au oferit lui Alfredo o furculita si o lingura de aur impreuna cu fotografia lor luand masa in restaurant. Intorsi acasa in SUA cei doi au popularizat reteta prietenilor lor facand astfel sa se nasca un preparat foarte popular in Ameica sub numele de  Fettuccine Alfredo. In 1946, fiul lui Alfredo a vandut restaurantul fostilor chelneri, noii proprietari pastrand atat numele restaurantului  "Alfredo alla Scrofa", cat si meniul cu retetele traditionale ale lui Alfredo. Daca in America deci preparatul este cunoscut ca  Fettuccine Alfredo dar cu o reteta modificata la care se adauga si smantana de  in Italia, este inca cunoscută sub numele original de "Fettuccine al burro" sau "Fettuccine burro e parmigiano".

Ingrediente pentru 2 persoane:

Fettuccine 200 gr. ( reteta originala este cu Fetticine proaspete), unt 125 gr., parmezan ras 150 gr., sare marina neiodata si piper negru proaspat macinat dupa gust, nucsoara, un strop de ulei de masline extravirgin, cateva frunze de busuioc si menta proaspete.

Mod de preparare:

In cazul in care folosim fetucine uscate le vom fierbe al dente ( mai putin decat scrie pe ambalaj) in apa sarata cu un strop de ulei de masline extragirgin. Spre sfarsitul perioadei de fierbere vom lua  cateva polonice de de fierbere si le vom pastra  deoparte.
Topiti usor fara sa ardeti untul intr-o tigaie adanca adaugand putina sare si mai mult piper si nucsoara. Scurgeti pastele si adaugati-le peste unt si amestecati bine. Apoi adaugati 1/3 din branza parmezana rasa si continuati amestecarea adaugand si putin cate putin din apa de fierbere pana veti obtine un sos cremos. Acum puteti adauga si restul de parmezan in doua transe amestecand usor de fiecare data.
Serviti cat este cald , presarand daca considerati pe deasupra mai mult parmezan si adaugand cateva frunze de busuioc si menta proaspata maruntite usor.

Pofta buna!