vineri, 20 ianuarie 2017

Giouvarlakia Avgolemono (Γιουβαρλάκια) sau chifteluțe în sos avgolemono



Așa cum am mai  menționat  în postările mele, bucătăria grecească a împrumutat multe dintre mâncărurile sale din bucătăria Orientului Mijlociu dar și din Asia Mică. Preparatul de astăzi este adus de Greci o dată cu refugierea din Turcia la începutul secolului XX.


Ingrediente :

  1. Pentru chiftele- 1/2 kilogram  carne de vită amestec cu miel sau porc, 100 gr. orez cu bobul mijlociu, 1 ou, 1 felie de pâine, 1 ceapă tocată, 1/3 +1/2 ceașcă cu ulei de măsline,1 buchet de pătrunjel tocat fin, sare marină neiodată și piper măcinat după gust, ceva nucșoară rasă,3 cești de supă de vită.
  2. Pentru sosul avgolemono- 1 ,1/2 cană cu lapte, 1 ou ușor bătut,  1 cana din  sucul de la fierberea chiftelelor, suc de la 2 lămâi,   3 linguri de amidon de porumb dizolvat în 2 linguri de apă,sare marină neiodată și piper măcinat după gust.


Mod de preparare:

Într-un vas cu apă puneți felia de pâine la înmuiat. Stoarce apoi și lasă la scurs după care marunțiți. Într-un bol se amestecă toate ingredientele, plus  pâinea, cu excepția stocului și formează bile mici egale . Într-un vas se toarnă zeama de carne si uleiul și se aduce la fierbere. Se adaugă cu atenție chiftelele.  Fierbeți la foc mic aproximativ 30 până la 40 de minute.

Pentru sosul avgolemono

Într-un vas mediu se toarnă laptele și se aduce la fierbere. Se toarnă o cană din sucul de la giouvarlakia, amidonul de porumb și se amestecă cu telul pe foc inferior / scăzut până când aluatul începe să se îngroașe după care se ia de pe foc. Se adaugă oul și sucul de lamâie amestecând constant. Aduceți înapoi oala pe foc și amestecați timp de un minut. Se ia de foc și se toarnă sosul avgolemono peste chiftelele. Nu amestecati doar zguduiți ușor astfel încât sosu avgolemono să acopere toate bilele. Se servește cald .

Spor la treabă și poftă bună!