marți, 12 mai 2015

Tarta cu dovlecel, rosii cherry si ierburi/Tárta kolokýthi me ntomatínia kai myro̱diká

Aceasta tarta cu dovlecel este o o reteta de tarta de prima varao fiind o rețeta  simpla si usor de preparat avand un  gust foarte bun.


Ingrediente:


250 gr. feta maruntita, 150 gr Gruyere, 1 foaie de aluat fraged de patiserie, 2-4 cepe verzi tocate marunt
4 linguri de ulei de masline, 300 gr.. dovlecel feliat, 3 linguri menta proaspata , 2 linguri marar, 10 rosii cherry taiate în doua, 100 ml .lapte , 200 gr.. iaurt grecesc, 2 oua, sare marina neiodata si piper proapsat macinat



Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius. Inabusiti usor ceapa cu ulei de masline si  adaugati apoi dovlecelul taiat, rosiile si,in final toate mirodeniile Intr-un castron bateti ouale adaugand apoi iaurtul, laptele, sarea si piperul. Apoi se adaugă branza feta maruntita si se amesteca bine. Ungeti bine cu unt o tava rotunda si intindeti bine foaia de patiserie. Pe deasupra puneti sosul de  dovlecei sote cu ceapa si ierburi peste care se toarna amestecul cu feta și iaurt. Se presara cu branza Gruyere rasa si se coace timp de aproximativ 40 de minute, pana cand tarta  este de bine colorata. Lasati-o sa se raceasca si  serviti-o. Alaturi un castron de iaurt rece de iaurt grecesc.

Pofta buna/Kali Orexi!

Sardele marinate cu garnitura de paste fundulita-Sardéles Marinarisménes me Fionkákia

Va este dor de insulele grecesti. iata un preparat de pe acolo cu cu sardine si paste de casa in forma de fundulite.


Ingrediente:


1.
500 de gr. paste, 1 kg sardine, 4 rosii coapte, 1/2 lingurita de zahar brun, patrunjel tocat

2.

Pentru marinare: 10 frunze de vita de vie, 1/2 ceasca i ulei de masline  extravirgin, 1/2 ceasca de suc de lamaie, 1/2 ceasca de capere tocate, 3 cepe verzi tocate marunt , oregano, patrunjel tocat, putina sare, piper proaspat macinat


Mod de preparare:

Opariti pentru cateva minute in apa clocotita dupacare le scurgeti bine si le tocati (se taie mai ușor cu foarfeca). Se amesteca frunzele de vitade  tocate cu restul de ingrediente pentru marinata, folosind o furculita.
Se spala sardinele,se curata se indeparteaza coada, capul si coloana vertebrala si se lasa doar fileurile. Le puneti intr-un vas de copt, le stropiti cu sosul facut anterior si  lasati timp de 2-3 ore la frigider.Pieliti rosiile, taiati-le în cuburi de aproximativ 2 cm,  presarati-le cu zahar si  lasati-le la scurs intr-o strecuratoare. Atunci când scoateți tava cu pestele din frigider,  adaugati rosiile si dati la cuptorul preancalzit la 150 la 170 de grade pentru 15-20 de minute, pana cand zeama se ingroasa putin. Intre timp, fierbeti pastele al dente, strecurati-le si clatiti-le dupa care le adaugati in vasul cu mixul cuptor cu sardinele si sosul lor. mai lasati doar un picut sa se patrunda toate aromele si serviti preparatul cat este cald. Alaturi un pahar de vin alb sec (sa zicem o Retzina).



Spor la treaba si pofta buna!Kali Orexi!

Pui cu foi de vita si branza de capra


Ingrediente:

4 fileuri de pui, 200 gr. branza de capra, 20 frunze de vita de vie, 400 gr rosii tocate, 300 ml. vin alb
 o ceasca ulei de maslineextravirgin, sare marina neiodata si piper proapsat macinat dupa gust, o lingurita de zahar brun, cimbru si busuioc maruntite.



Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 200 ° C.  Folosind un cutit ascutit, taiati cu grija fileurile de pui in jumatati dar fara sa le separati. Opariti usor frunzele de vita sa se inmoaie. Asezati 5 frunze de vita pe o bucata de staniol almentar si asezati un fileu de pui deasupra. Zdrobiti cu furculita bine aproximativ 50 gr. de branza de capra si asezati-o pe fileul de pui roluiti bine staniolul in jurul fileului  dându-i o forma de bomboană sa zicem. Repetați procesul cu restul fileurile de pui. Așezați cele patru role de pui intr-o tava de copt mic,  adaugati vinul si  acoperiti cu staniol. Gatiti timp de aproximativ 30 de minute la cuptor. Scoateti tava din cuptor si  lasati sa stea timp de 15-20 minute. Serviti cu piureu de cartofi sau orez fiert peste care puteti pune ca decor cateva frunze de vita prajite in prealabil. Garnisiti totul cu un sos Tztziki.

Kali Orexi/Pofta Buna!

Sarmalute in foi de vita-Dolmas-umplute cu orez si ierburi aromatice

Acestea pot fi servite ca aperitiv cu iaurt grecesc,tztziki  sau ca fel principal cu paine proaspata si o salata Horiatiki langa daca se doreste.



 Ingrediente:

 Frunze de vita cat este necesar, 1/3 cana plus 2 linguri ulei de masline extravirgin, 4 cepe mari tocate marunt, 1 cana de praz tocat marunt, 1 cana de orez cu bob lung, 2 catei de usturoi tocat marunt, 1 lingurita de chimen, 1/4 ceasca  frunze de fenicul proaspete tocate fin, 1/2 cana marar proaspat tocat fin, 1/2 cana patrunjel proaspat tocat fin , 1/3 cana  menta proaspata tocata fin, sare marina neiodata si piper negru proaspat macinat, dupa gust, 4-5 cani de apa, suc proaspat de la  2-3  lamai,  iaurt grecesc (opțional)


Mod de preparare: 

Prepararea frunzelor se face ca si la celelate retete.Intr-o tigaie mare, la foc mediu incalziti o treime cana de ulei de masline si caliti usor ceapa si prazul pentru pana cand este complet moale.Adaugati usturoiul si  amestecati timp de un minut.Adaugati orezul, si gatiti, amestecand constant, timp de 5 minute.Adaugati chimenul, sarea, piperul si doua cani de apa. Acoperiti si  fierbeti pana cand orezul se inmoaie, dar nu este fierte complet si nici toata apa absorbita. Scoateti amestecul si dati la rece. Adaugati ierburile si piperul. pe fundul cratitei asezati cateva frunze turnati peste ele  2 linguri de ulei de masline . Formati sarmalutele. se aseaza strans in oala.Se toarna restul de ulei de masline, sucul de lamaie si apa suficienta pentru a acoperi frunze . Puneti peste o farfurie sa le apese bine. Acoperiti vasul si  fierbeti la foc mic timp de 50 de minute pana la o ora, sau pana cand frunzele sunt fragede si orezul este bine fiert. Servi cald sau rece, cu iaurt grecesc turnat peste. daca aveti posibilitate folositi frunze de  de struguri sultanina deoarece sunt mai dulci.

Kali Orexi/Pofta Buna!

Dolmades Yalantzi-Sarmalute traditionale grecesti vegetariene

Acestea sunt o modalitate de a avea o gustare sanatoasa si fantastica.Dolmades Yalantzi sunt servite reci si -si pastreaza bine calitatea daca sunt depozitate corect la frigider. DTrebuie insa scoase inainte de servire din frigider cu aproximativ 30 de minute. Ele sunt intodeauna pe farfurie alaturi de alte Mezédhes.In Grecia, Cipru si Balcani, meze, meze, sau mezédhes (plural) sunt preparate mici, calde sau reci, picante sau nu. Feluri depreparate cu fructe de mare, cum ar fi caracatita la gratar pot fi incluse, impreună cu salate, ouă fierte tari, felii de pâine cu usturoi, Kalamata, fasole Fava, legume prajite, melitzanosalata (salata de vinete), taramosalata, branzeturi la gratar numite saganaki, si  brânzeturi de capra, de vacă sau oaie (Feta, Kasseri, Kefalotyri, Graviera, Anthotyros, Manouri, si Mizithra), dolmadakia. Mai pot aparea pe platou si  carnat si carne de porc prajite si de multe ori aromatizate cu coaja de portocala, Bekri-meze ("Meze betiv"), a o tocana cubulete de porc si  keftédes dar si Soutzoukákia Smyrnéika. In Grecia, Meze este servit în restaurante numite Mezedopoleíon si Tsipourádiko sau Ouzeri, un tip de cafenea care servește ouzo sau tsipouro. O Taverna sau un Estiatório (εστιατόρια) ofera o Meze ca orektikó (aperitiv). Multe restaurante ofera poikilía de casa ("varietatea") - un platou cu o varietate de Mezedhes care pot fi servite imediat de clientii care cauta o masă rapida si / sau usoara. Gazdele servesc de obicei Mezédhes pentru oaspetii lor la intalniri informale sau improvizate, deoarece acestea sunt usor de a pregatit  Krasomezédhes ( "vin-meze") este un meze, care merge bine cu vin; ouzomezédhes sunt Meze care merge cu ouzo. 
 

Ingrediente:

Frunze de vita cat este necesar,  menta proaspata maruntita bine, patrunjel si marar, 1 cana de orez cu bob lung, 2-3  lămai medii, ulei de masline extravirgin aprox. 1 cana, 2 cepe mijlocii, 5-6 frunze de salata
1 cub de supa  de legume (optional), 1 dovlecel mijlociu, sare marina neiodata si piper


Mod de preparare:

Se spala frunzele de vita si se oparesc usor pana cand se inmoaie fara a se dezintegra. Luati-le din apa cu o spiumatoare si dati-le deoparte la  rece sa se scurga.  Radeti ceapa, puneti-o intr-o sită si  turnati apa clocotita peste. Puneti ceapa , orezul (spalat si cernut), salata-frunzele (tocate marunt), dovlecelul (ras), uleiul de masline si  celelalte ingrediente intr-un castron. Stoarceti o lămaie peste,  dizolvati cubul de de supa de lamaie in putina apa calda si  adaugati peste amestecand bine.  Deschideti  frunzele de  de vita , una cate una . Punti pe o sprafata plata sau in mana taiati codita si apoi puneti un pic umplutura . Impachetati incepand de la partea unde este umplutura. pe fundul cratitei asezati niste frunze dupa care incepeti sa potrivit sarmalutele cat mai strans una de alta. stoarceti lamaile ramase  peste dοlmades,  adaugati cu atentie suficienta apa pentru a le acoperi si turanti un picut de ulei de masline. Puneti deasupra o farfurie, acest lucru  asigurandu-va  ca dοlmades nu se vor ridica si se vor  gati uniformapoi asezati pe foc mic aducand la fiert usor si  fierbeti acoperit cu un capac. Adaugati mai mult ulei de masline, dacă este necesar. După 30 minute, verificați dacă orezul se face.Luati de pe foc .Puteti servi cu iaurt simplu sau cu tzatziki.

Kali Orexi/Pofta Buna!

Dolmas-Sarmalute in foi de vita cu carne

Aceasta este o varianta a sarmalutelor in foi de vita grecesti insa umplute cu carne tocată  Servit cu iaurt grecesc pe deasupra..

Ingrediente:


1/2 kg. carne de miel sau juma juma cu carne de vaca, 1 cana  orez cu bob lung, 1 ceapa medie tocata marunt,1 lingurita. usturoi tocat, 1/4 lingurita. cuisoare pisate , un pic de scortisoara si un pic de nucsoara,verdeturi dupa plac,  frunze de vita tinere cat este necesar, sare marina neiodata si piper dupa gust, sucul de la doua-trei lamai .

Mod de preparare:


Se amesteca carnea  cu orezul, condimentele, sarea si piperul. Se oparesc frunzele de vita doar un minut sau pana cand se schimba culoarea. Se scurg si se racesc. Puneti un strat de frunze mai mici in partea de jos a unui vas cu fund greu si cu un capac. Asezati fiecare frunza  pe o suprafata plana, taiati vena groasa. Puneti aproximativ o lingura de amestec pe frunza si roluiti sarmaluta in forma  cilindrica. Asezati in oala strans una langa alta, astfel incat acestea sa ne se desfaca, pe  straturi in functie de cate va ies. Puneti la sfarsit o farfurie deasupra si acoperiti cu apa si puneti apoi capacul.Dati la  fierbere la un foc mic  acoperit timp de o ora. Dupa primele 30 de minute se adauga sucul de lamaie.
 Seviti-le calde cu o lingura de iaurt grecesc pe deasupra.

Spor la treaba si Kali Orexi-Pofta Buna!


Urmariti pe blog si reteta de sarmalute -Dolmadakia-in Foi de Vita cu orez si ierburi dar si pe cea de Dolmades Yalantzi .