duminică, 10 mai 2015

Μελόπιτα από τη Σίφνο-Melópita apó ti Sífno-Placintă cu miere și brânză din Sifnos

Sifnos, situată în sudul Mării Egee, este o insulă frumoasă, renumită pentru atelierele sale de ceramică unde se produc minunate  boluri de ceramică, farfurii, vaze și oale de gătit. Dar are și unele preparate culonare renumite. Deși poate fi găsită și în alte insule din Marea Egee, plăcinta cu miere este renumită ca specialitate din Sifnos. Este unul dintre acele deserturi tradiționale făcute cu ingrediente simple găsite în orice comunitate agricolă: brânză myzithra de casă, miere (μέλι) de la propriile albine și ouă de crescătorie în aer liber. Aceste ingrediente au fost suficiente pentru a-i face pe oameni creativi și pentru a transforma un

cheesecake de modă veche în ceva ce putem numi astăzi un desert gourmet. Adăugarea de mai multă miere și puțină scorțișoară atunci când este servită îl face și mai impresionant.Are în compoziție și brânza  Myzithra (numită și anthótyro) care este o brânză moale și proaspătă, cu conținut scăzut de grăsimi, făcută atât din lapte de capră, cât și din lapte de oaie, dar dacă nu o găsiți în străinătate ar putea fi înlocuită cu brânză ricotta italiană cu rezultate similare.
Această plăcintă se prepară de obicei în timpul festivităților de Paști. În Santorini se face una similară numită "Militinia", care este aromatizată cu mastic. În Creta, există o specialitate înrudită cu Militinia și la fel de delicioasă numită "Lyhnarakia".



Ingrediente: Pentru blat -225 gr. făină amestecată cu un vârf de cuțit de sare, 2 linguri de zahăr brun, 120 gr. unt tăiat în cuburi mici, 45-60 ml. de apă rece/ Pentru umplutură-4 ouă,50 gr. de zahăr brun, lingură făînă, 500 gr.  Myzithra sau Ricotta proaspătă, 60 ml de miere de cimbru, ½ linguriță scorțișoară.



Mod de preparare: Încălziți cuptorul la 180 ° C și preâncălziți o tavă de copt rotundă (25 cm în diametru.). Pregătirea aluatului: Într-un castron mare,se amestecă făina +sarea cu zahărul și apoi se adaugă untul (înmuiat).  Amestecați bine până devine sfărâmicios. Treptat se adaugă  apă, astfel încât să devină un aluat bine combinat. Formați din  aluat o bila rotundă,care se  acoperă cu folie alimentară și se dă la rece pentru aproximativ 30 de minute. Introduceți din nou tavă de  copt în cuptor să se încălzească. Pe o suprafață bine pudrată cu făînă, întindeți aluatul într-o foaie subțire . Asigurați-va că este suficient de mare pentru a acoperi suprafața interioară a tăvii. Cu grijă, scoateți aluatul excesiv care atârnă peste marginile formei.Pregătirea umpluturii: Într-un castron mare se bat bine ouăle.  Adăugați zahărul și făina și  bateți până când amestecul devine omogen. Adăugați brânză, mierea, jumătate din scorțișoară și  amestecați bine. Montarea plăcintei: Se toarnă apoi amestecul în tavă de copt și se  nivelează suprafață cu ajutorul unui cuțit. Așezați tava în cuptor și coaceți plăcintă pentru 50-60 de minute, până când se colorează . Când este gata, se scoate din cuptor și se presară cu scorțișoara rămasă.

Spor La treabă și Poftă Bună/Kali Orexi!