duminică, 5 ianuarie 2014

Tort de pricomidale a la Mogoșoaia


Ingrediente :  
 
A. Pentru  3 foi:  6 albușuri, 6 linguri de zahăr, 5 linguri de  nuci măcinate, 1 lingură de pesmet

B. Crema  nr. 1:  6 gălbenușuri, 6 linguri de zahăr,  500 ml. lapte,  3-4 linguri amidon, 200 gr. unt,  un căpețel de baton de vanilie

 C. Crema nr. 2: 400 ml. frișcă naturală bătută bine, 150 gr. nuci caramelizate cu 150 gr. de zahăr (răcite și pisate-din această cantitate o lingură se va păstra pentru decor)

Mod de preparare:
Pentru foi se bate albușul spumă, adăugându-se zahărul în ploaie treptat până când se întărește, ca pentru bezele. Apoi se adaugă treptat nuca măcinată amestecată cu pesmetul și se omogenizează amestecând ușor, astfel încât să obținem o compoziție finală  cât mai aerată. Coaceți cele trei foi în cuptor, la foc mediu până când se rumenesc frumos ( timpul depinzând de cuptor). În acest timp, preparați crema de vanilie. În  vasul de lucru, se bat gălbenușurile cu zaharăl, după care se adaugă și amidonul, continuându-se  până la omogenizare totală. Separat laptele se încălzește împreună cu batonul de vanilie, iar așa călduț se amestecă cu gălbenușurile amestecând mereu până când crema se îngroașă (atenție:amestecați destul de des mai ales când se îngroașă deoarece riscați să o prindeți de fundul cratitei). Când este gata crema, lasați-o la răcit ceva  timp, după care o  amestecați cu untul în prealabil înmuiat (atenție adăugați untul puțin câte puțin). Se bagă la frigider aproximativ 30 minute, deoarece va fi mai ușor de utilizat la montarea tortului. Crema de frișcă: caramelizați nucile, după care le pisați și apoi le amestecați cu frișca batută.
Asamblarea: Pe fiecare foaie se pune o treime din crema de vanilie și peste ea o treime din crema de frișcă, repetându-se la toate foile. Ultimul strat trebuind sa fie de frișcă. la sfarșit garnisiți dupa dorință. Eu am pus ceva nucă caramelizată , dar puteți pune și fructe glasate sau coajă de lămâie și portocală glasate.

Spor la treabă și poftă bună!






Friptura de gasca la cuptor a la Papagheorghiu

Ingrediente:

O gasca intreaga curatata, spalata si parlita bine. 1/2 lingura de boabe de coriandru +  la fel boabe de mustar si seminte de chimen, 1 lingura de boia de ardei dulce, o bucata de ghimbir proaspat ras, zeama de la 4 mandarine si 3 portocale, sare de mare neiodata, boabe de piper  (eu am folosit un amestec de piper negru, rosu si verde), ceva  rozmarin, patrunjel si marar, ulei de masline cat este necesar, 1 mana de frunze de salvie, 2-3 mere, un pahar mare de vin.

Mod de preparare:



Boabele de mustar impreuna cu cele de coriandru,piper si semintele de chimen  le-am prajit 2-3 minute intr-o tigaie ca sa se deschida aromele dupa care le-am pisat bine intr-un mojar. Am adaugat boiaua si sarea si le-am amestecat bine. Cu toata aceasta cantitate de pulbere am condimentat gasca bine pe toate partile. Dupa aceasta am invelit-o intr-o folie de plastic alimentar si am dat-o la rece peste noapte. A doua zi inainte de a ma apuca sa o prepar mai departe, am lasat-o la temperatura camerei cam o ora fara folie pe ea. Am amestecat  ghimbirul ras cu zeama de la 3 mandarine si o portocala si am  freacat gasca pe interior, dupa care am bagat merele. Am invelit varfurile picioarelor cu staniol si am asezat-o intr-o tava  pe un pat de varza acra taiata marunt amestecata cu ceapa maruntita, morcovi si ceva verdeata (rozmarin,marar,patrunjel), peste care am rasturnat vinul cu ceva apa. Am invelit-o in foi mari de varza murata dupa care am acoperit tava cu staniol. Am dat-o apoi la cuptorul  din curte (cel cu lemne) incins in prealabil . Dupa circa  2 1/2 ore (timp in care m-am mai uitat la ea si am mai incins focul si  am uns-o cu o pensula cu grasimea care se scurge in tava din tim in timp), am dat la o parte invelisul de staniol si frunzele de varza si am uns gasca peste tot cu unt clarificat dupa care am stropit-o cu restul de zeama de portocale si mandarine amestecat cu ceva grasime si frunzele de salvie maruntite bine si am dat-o inapoi la cuptor. Focul l-am lasat mai molisor.  De servit puteti face orice garnitura doriti. Eu am servit cu  piure de cartofi si muraturi din productia proprie.Daca vreti sa mai mancati si a doua zi in momentul servirii incalziti carnea bine in cuptor.

Spor la treaba si pofta buna!