miercuri, 13 februarie 2013

Tocana macelarului din coada de vita-Coda allaq Vaccinara

Tocana macelarului (vaccinaro - taietor de vaci). Traditia spune ca macelarul se alege cu al cincilea sfert (incluzand coada, burta, rinichii, inima,si alte bunatati demne de o Zahana.).secretul acestei tocanite este sa o fierbi cat mai mult sa se ingroase bine sosul si sa se desprinda usor carnea de pe os.Este bine de gatit cu o zi inainte ca se se aseze bine toate aromele.



Ingrediente:

O coada de  de vaca - obtinuta de la prietenii cu magazinele Godac, sunt mai multe prin Bucuresti si imprejurimi- (Rugati insa  macelarul sa v-o sectioneze el), 250-300 gr. fleica grasa (cat mai grasa) de porc sau Pancetta, 4 morcovi mari, 2 bucati pastarnac, 2 bucati patrunjel, o bucata mare de telina radacina si multe fire de tulpina,o capatana mare de usturoi tinut in ulei cu condimente, 4 cepe mari albe si doua rosii,2 ardei grasi mari diferite culori 300 ml. de vin alb sec, o cutie de rosii in bulion maruntite, o lingurita pasta de tomate, 2 litri de supa de legume/apa, o legatura de patrunjel si una de marar tocate fin, un buchet de condimente (rozmarin,cimbru,oregano) cateva foi de dafin, sare marina neiodata sau sare de Himalaya, piper boabe albe si negre



Mod de preparare:

Se toaca marunt morcovii, ceapa, usturoiul, telina inclusiv tulpinile, pastarnacul si patrunjelul,si ardeiul gras. Taiati fleica de porc in cubulete sau fasii subtiri. Intr-o cratita sau oala mare incapatoare calti toate cele de mai sus intr-un pic de ulei de masline extravirgin cu condimente in el. Adaugati apoi bucatile de coada de vaca si caliti totul 10-15 minute pana cand carnea isi schimba culoarea spre maroniu. Adaugati vinul si lasati-l cateva minute sa se evapore dupa care puteti adauga apoi rosiile si supa de legume sau apa cat este necesar sa se acopere totul. Adaugati piperul, buchetul de condimente, foile de dafin si dati focul mic pentru a fierbe macar cateva ore bune. Daca intre timp scade prea mult, completati lichidul. Spre sfarsit potriviti de sare. Cand este aproape gata adaugati pasta de tomate mestecata in putintica apa si cu un pic de faina.Scoateti la sfarsit buchetul si adaugati patrunjelul si mararul si lasati la odihna pana a doua zi.
De servit puteti cu mamaliga subtirica fiarta in apa cu lapte in care se aduga spre sfarsit un bot de Gorgonzola, 2 linguri de smantana un cubulet de unt si ceva ulei de masline, sau cu paste, sau cu piureu de cartofi. Fiecare dupa plac. Dar insotiti cu un vin rosu de calitate. Eu va recomand pe cel din gama Liliac din Podgoria Lechinta, eventual Merlot Private Selection.

Spor la treaba si pofta buna!