joi, 8 septembrie 2011

Gyros

Ingrediente pt. 12 portii

1.25 kg pulpa dezosata de miel, feliata, 500g  friptura de vita, in felii
zeama de la 2 lamai, o capatana de usturoi, 3 linguri de oregano proaspat tocat marunt,1/2 lingurita coriandru uscat, 1 / 2 lingurita de sare marina neiodata, piper negru proaspat macinat, 2 albusuri de ou
1 / 2 lingurita boia de ardei afumata, 1 lingura de ulei de masline, 12 pite, 1 cos salata tocata (optional),1-2 rosii tocate mari.
1 ceapa feliata, Tzatziki

Mod de preparare:


Taiati carnea de miel si de  vita in felii groase de 3 mm. Se amesteca sucul de lamaie, usturoi, oregano, coriandru, sare si piper. Puneti carnea in doua castroane seprata dar amestecata si deasupra scurgeti mixul de mai sus si amestecati bine. Intr-un alt castron bateti albusurile de ou si amestecati cu boia de ardei. Pentru a asambla Gyrosul incepeti sa ungeti feliile de carne cu albusul batut dupa care le puneti pe tepusa de frigere, prima fiind o bucata de vita urmata de doua felii de carne miel. Continuati in acelasi fel pana terminati carnea.Apoi puneti teancul de o parte sa stea la temperatura camerei timp de 1 - 2 ore inainte de preparare. Atunci cand carbunii de pe  gratar sunt gata incinsi  asezati o tigaie pe care sa picurre zeama, asezati tepusele orizontal in suportul lor, periati cu ulei si dati drumul sa se invarta.Invartiti uniform avand grija sa se faca bine pe toate partile uniform. Cand este gata eliminati tepusele de pe  cremaliera si lasati la odihna inainte de transare. Deschideti pieele lasati-le un pic pe gratar sa se incalzeasca,ungeti cu ulei si Tzatziki adaugati carnea felii,  o bucata de rosie, cateva felii de ceapa, salata verde tocata (optional) sare, boia de ardei si cartofi prajiti. Rulati strans si  rasuciti si hartia la sfarsit . 


Kali Orexi!Pofta buna!