duminică, 10 aprilie 2011

Ellinika Tyria-Branzeturi grecesti

Fetta: De departe, cea mai populara si cea mai veche dintre branzeturile grecesti. Fetta este fabricata in mod traditional din lapte de capra sau de oaie si este tinuta in butoaie cu saramura. Este alba de consistenta sfaramicioasa, semi-moale, bine sarata .Da aroma sa la multe placinte, salate si aperitive.

Haloumi: O specialitate de lapte de capra si oaie din Cipru foarte asemanatoare cu Mozarela.


Lathotiri: Este o branza de oaie picanta tinuta in ulei de masline si care este un produs traditional din Zakynthos.

Telemea: Este o varianta de Feta. Tot asa ca Fetta cu textura sfaramicioasa. Se pastreaza in saramură. Diferenta este ca Telemea este facuta din lapte de vaca .

Kasseri: este o branza cu o textură cremoasa, de culoare galben deschis si se mananca de obicei fara altceva pe langa ea.


Mizithra: Desi este similar cu Feta in textura, Mizithra este nesarata. Aceasta se face cu o combinatie de zer, lapte plin de grăsimi si smantana. Ca Ricotta si branza de vaci, Mizithra este mai des folosita pentru plăcinte dulci. In Cipru este o branza similara care se numeste Anari


Anthotiro: O varianta de Mizithra cu conţinut redus de grasimi.


Anevato: o branza din lapte de oaie si capra.

Kefalotiri: Arseniko sau kefalotiri, una dintre cele mai populare branzeturi traditionale grecesti, este de un galben puternic. O branza locala, facuta in Naxos dintr-o combinatie de lapte de oaie si lapte de capra, care este incalzit si ingrosat cu cheag (o enzima naturaladi n stomacul de capra). Aceasta este apoi taiata in bucatiţi, care sunt lăsate să se scurga in forme de doua si patru kilograme de la care ia forma finala. Dupa scurgere, branza este scufundata in lapte, acoperita cu sare si lasata sa se matureze pentru cel puţin 60 de zile.Aceasta branza traditionala greceasca este foarte densa in consistenta. Este similara cu Regato si Parmezan si este folosita pentru a fi rasa peste spaghete sau alte preparate.

Kefalograviera: Ceva intre Kefalotiri si Graviera, preparata din lapte de vaca. Este o branza tare, de culoare galben deschis si este utilizat pentru gratinat.


Graviera: Aceasta branza se aseamana cu branza elvetiana Gruyere in textura. Se poate servi atat la aperitive cat si pentru a fi rasa peste spaghete sau alte preparate.


Galotiri: o branza din Epir preparat din lapte de oaie si/sau capra, cu textura moale tartinabila un pic acrisoara si racoritoare.

Manouri: Ca Mizithra, Ricotta si branza de vaci, Manouri este moale in textura si este nesarata. Este facuta din lapte gras de oaie si este folosita in principal pentru placinte dulci.

Touloumotiri: Touloumotiri vine de la cuvantul touloumi care este termenul pentru o piele de capra.O branza de culoare rozalie la maturitate fabricata inca din antichitate, similara cu branza Feta in textura si la gust dar este dulce. Se pastreaza in saci de piele de oaie sau capra si este tinuta atarnata prin beciuri la maturat. Din pacate nu foarte multe  gospodarii de la munte mai prepara acest tip de branza asa ca gasirea acestui sortiment este dificila.



Anthothiros: O branza care se face in Macedonia, Thracia, Thessalia, Sterea Peloponez, Insulele siIonicInsulele din Marea Egee, in Creta si Epir. Este o branza facuta din lapte de oaie si capra si foarte putin lapte de vaca care se gaseste in stare proaspata (se foloseste la multe preparate de patiserie) sau uscata (la masa ca aperitiv sau rasa ).


Metsovone: o branza din regiunea Epir dura la consistenta.Este o branza afumata preparat de regula din lapte de vaca cu foarte putin amestec de lapte de oaie si capra.


Kalathaki: O branza din insula Limnos prparat din lapte de oaie si uneori in amestec cu laptele de capra. similara cu Fetta folosita la masa, in salate, preparate de patiserie sau pentru Saganaki.

Xinomizithra. O branza care poat fi gasita in intreaga Grecie. In Naxos, xinomizithra este facuta din lapte de capra Laptele nu este incalzit, si se leaga cu un cheag.Fermentaia dureaza 24-48 de ore ceea ce da un gust acrisor de iaurt.Aceasta branza proaspata, care necesita refrigerare trebuie sa fie consumata in termen de cateva zile.

Xinotiro . Aceasta branza este, de fapt xinomizithra lasata sa se scurga pentru mai multe saptamani pana cand se intareste. Este, de obicei folosita rasa pentru paste sau mancata alaturi de struguri vara .

Mai sunt si multe alte tipuri de branzeturi unele doar locale altele produse pe intreg cuprinsul Greciei.