joi, 17 februarie 2011

Tiganita lachanika me saltsa skordou/Tiganita Skorthalia -Legume fripte cu sos de usturoi

Aceasta reteta delicioasa si usor de preparat vine din Insula Kea (Tzia) http://www.vacation-cyclades.com/kea/ . Legume proaspete prajite usor in ulei de masline extravirgin   si acoperite cu sos de usturoi.

Ingrediente:

Pentru compozitie: 2 cartofi curatati si taiati in sferturi, o vanata si un zuchini taiati in bucati mici,2 ardei grasi diferiti colorati taiati in fasii,1 ceasca ulei de masline extravirgin cu miroodenii, o lingurita oregano uscat.Pentru Skordalia: 7-8  catei de usturoi facuti piureu in mixer impreuna cu 1.1/2 cana de piureu de cartofi, 2 linguri otet balsamic,1/2 cana ulei masline , sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

Splati, curarati si taiati in bucatle mititele cat sa intre in gura legumele. Sarati-le si lasati-le intr-o strecuratoare la scurs.Incalziti intr-o tigaie adanca uleiul si incepeti sa prajiti legumele. Incepeti cu carofii pe care ii prajiti bine pe toate partile, procedand in continuare la fel cu restul legumelor.Dupa prajire le scoateti pe un platou pe care ati pus servete de hartie ca sa suga excedentul de ulei si le presarati cat sunt calde cu oregano uscat.
Skorthalia-sosul de usturoi cu cartofi se prepara prin amestecarea tuturor ingredientelor intr-un blender pana rezulta un sos cremos, daca vi se pare prea taricel sau preferati o varianta mai moale mai puteti adauga si putina apa pana obtineti consistenta dorita. Puteti rasturna Scorthalia peste legume sau fiecare comesean sa-si puna in farfurie cat doreste si sa-si faca amestecul singur. Alaturi paine proaspata neagra si un paharut de Tsipouro.

Kali Orexi! Pofta Buna!