sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Prasopita-Placinta cu praz -Reteta Greceasca

Ingrediente:

750 gr. faina, apa cat cuprinde, 1/4 lingurita sare. Pt. compozitie: 100 gr. unt,6 oua,150 gr. smantana,250 gr. Fetta, 150 gr. Branza tare Kefalogravieri rasa, 5 fire mari de praz (doar partea alba nu si coada), 100 ml lapte, o legatura marar si una de patrunjel maruntite bine, o lingura busuioc, 1/2 nucusoara rasa, sare si piper dupa gust


Mod de preparare:

Faceti un aluat de paine din faina apa si sare si lasati-l la odihna in frigider 1 ora.Prazul se taie marunt si se pune la calit intr-o tigaie in care am incins un pic de int si am pus laptele. Cand s-a inmuiat suficient se ia de pe foc se lasa sa se raceasca dupa care adaugam ouale batute inainte energic, smantana si branza Fetta maruntita cu furculita, branza tare, sarea si piperul proaspat macinat patrunjelul,mararul si busuiocul si nucsoara. Amestecam bine pana ce toate ingredientele s-au inglobat bine. Scoatem aluatul de la frigider il inpartim in 2 bucati pe care le intindem bine pe masa tapetata cu faina (din cand in cand pudram si aluatul cu faina ca sa nu se lipeasca de facalet). Intindem prima foaie in tava tapetata cu hartie de copt, rasturnam compozitia dupa care acoperim cu a doua foaie. Intepam din loc in loc cu furculita (ca sa iasa aburii si sa nu sparga aluatul) si dam la cuptor aprox. 45-55 minute sau pana observam ca aluatul s-a bronzat bine pe deasupra sau facem testul cu paiul care trebuie sa iasa curat. se poate servi atat rece cat si calda acompaniata cu un vin grecesc demisec. Poate daca aveti sansa sa ajungeti la Muntele Athos gasiti un vin bun de Milopotamos sau din podgoria Chromitsa a Manastirii  Agios Pandeleimon , daca nu le puteti gasi pe unele dintre ele si in magazinele specializate de vinuri din Ouranoupoli poarta de intrare in Munte.

Kali Orexi! Pofta Buna!