marți, 18 ianuarie 2011

Μακαρόνια του Φούρνου -Παστίτσιο-Makaronia tou Fournou -Pastitsio-Paste la cuptor -reteta Greceasca




   
 Ingrediente:

   
Pentru baza: 2/3 pachet  macaroane, 2 oua, 200 gr. feta zdrobita cu furculita,1/2 legatura patrunjel fin taiat, cimbru proaspat taiat fin cu generozitate,ceva ulei de masline extravirgin; pt. sos:1 ceapa mare tocata marun,2-3 catei de usturoi 400 gr  carne de vita tocata, 1 cutie de rosii decojite tocate sau 4-5 rosii mari carnoase, 1-2 lingurite pasta de tomate, 2 frunze de dafin, cimbru proaspat, o legatura de patrunjel proaspat maruntit fin, un pic de nucsoara si o lingurita de scortisoara macinata , 1 cub bulion vaca,1/2 pahar de vin rosu sare marina neiodata si piper negru iute dupa gust, ceva zahar;
Pentru sosul Béchamel: 100 gr. unt, 2 linguri de faina, 500 ml de lapte fiert, 250 gr. branza Kefalogravieri sau orice alta branza tare eventual Cheddar ras marunt, 2 oua, nucsoara.

Mod de preparare sos :

     
Sotati ceapa si usturoiul fara a le arde insa in 2 linguri de ulei de masline, adaugati apoi o lingurita de zahar, ceva cimbru proaspat dupa care rapid pasta de tomate (este importanta adaugarea pastei de tomate in acest moment pentru a da o aroma mai intensa).Invartiti bine in tigaie. Adaugati apoi carnea tocata si perpeliti-o pe toate partile timp de 4-5 minute (s-ar putea in acest moment sa mai fie necesar niste ulei de masline). Adaugati vinul si lasati alcoolul sa se evapore. Adaugati apoi rosiile,  frunzele de dafin, patrunjelul, cubul de bulion,sarea & piperul dupa gust.  Fierbeti la foc mic timp de 20-30 de minute pana cand carnea este frageda si sosul s-a ingrosat ( mai invartiti din cand in cand sa nu riscati prinderea pe fundul vasului). Cam la jumatatea timpului adaugati nucsoara rasa si scortisoara. Cand este gata, scoateti vasul de pe foc aruncati frunzele de dafin si lasati deoparte pana cand va fi necesar. In ultimele 15 minute de gatit sosul, va apucati sa fierbeti macaroanele (conform indicatiilor de pe ambalaj mai putin 3 minute deoarece o sa se mai faca si in cuptor) in apa sarata, dupa care se scurg bine si se dau cu niste ulei de masline. Adaugati cele doua oua batute energic, o cantitate generoasa de cimbru, patrunjel si branză feta maruntita.Se condimenteaza si se lasa deoparte pana cand este nevoie la montarea preparatului.

Mod de preparare sos Béchamel :

Topiti untul intr-o olicica  adanca cu coada. Incepeti sa adaugati faina si amestecati  pana cand se formează o pastă. Dupa aceasta adaugati cate un pic de lapte, amestecand continuu pana la terminare. Cand incepe sa faca basicute si devine ca o ciulama groasa luati de pe foc si adaugati cate unul pe rand ouale amestecand bine dupa fiecare. (Nu opriti amestecarea altfel sosul va capata cocoloase). La sfarsit se toarna 3/4 din cantitatea de branza si ceva nucsoara si se amesteca pana se incorporeaza bine. Lasati deoparte pana cand este necesar la montarea preparatului.

Pregatirea:


Intr-un vas termorezistent, asezati cam o treime din paste pe fund, urmat de jumatate din  sosul de carne si rosii in care ati amestecat  cateva linguri de sos Béchamel, iar apoi deasupra ceva sos Béchamel. Repetati. Ultimul strat trebuie sa fie de paste plus strat final de sos Béchamel. Adaugati la sfarsit restul de branza rasa. Puteti adauga si cubulete mici de unt dca vreti pe deasupra. Se pun la gatit pastele asfel facute  intr-un cuptor preincalzit, trecut apoi la foc mediu pentru 40-45 de minute sau pana se rumeneste deasupra preparatul. Se lasa sa stea timp de 15 minute la odihna inainte de servire. Un vinisor usor langa merge perfect ( eventual  Retzina) si masa este gata.

Ies cam 6-8 portii....

Kali Orexi! Pofta Buna!