miercuri, 16 februarie 2011

Elliniki pilafi (rizotto) me garídes kai myrodika-Pilaf grecesc cu creveti si ierburi

Ingrediente:


600 gr. creveti proaspeti sau congelati dar decorticati, ½ ceasca ulei de masline extravirgin cu mirodenii, 1 praz tocat marunt (doar partea alba), 2-3 cepe verzi tocate marunt,2-3 catei de usturoi maruntiti, 1 cana cu orez cu bobul lung ,1 cana de vin alb sec ,3 cani (aceleasi ca la orez) cu zeama de pui/peste/legume sau daca nu aveti cu apa (dar puneti si un cubulet de concentrat),sare şi piper negru proaspat macinat dupa gust,1 legatura patrunjel si una de marar tocate fin, 250 gr. Fetta maruntita,2 linguri de Kefalo Graviers sau Parmezan (sau orice branza tare ) ras. In loc de Fetta şi Graviera, atunci cand Risotto este gata, in fiecare farfurie se adauga 1 lingura cu virf de iaurt grecesc si se amesteca (se pot pune si toate ca este si mai bun).






Mod de preparare:






Se spala bine crevetii si se pun la fiert in apa clocotita 5 minute, dupa care se strecoara si se dau de o parte.Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie mare si adanca, sotati prazul,ceapa si usturoiul pentru 2-3minute, adaugati orezul si caliti, amestecand continuu, pana cand boabe de orez sunt acoperite cu ulei (aproximativ 3 minute).  Se toarna vinul si se reduce focul la mic. Fierbeti la foc mic neacoperit pentru 20-25 de minute (puneti si o sita pe foc ca sa mai domoleasaca focul si sa nu arda orezul care se lipeste foarte usor), adaugand si restul de lichid cu randul cu cate o cana de supa  sau apa calda in care s-a topit un cubulet  de concentrat si  amestecand pana cand este absorbit (atentie sa nu ramaneti prea mult timp fara lichid deoare riscati sa lipiti orezul). Se condimenteaza cu sare si piper cu cinci minute inainte de final cand adaugam si ultima cana de lichid , acum se poate rasturna si   amesteca si crevetele, precum si patrunjelul,busuiocul si mararul. La sfarsit cand este facut puteti pune si amesteca cu grija si Fetta. Se acopera si se lasa sa stea 5 minute inainte de servire. Deasupra puteti pune  Graviera sau alege varianta cu iaurt in farfurie sau amandoua, toate variantele fiind la fel de gustoase dar mai putin calorica cea cu iaurt.Puteti acompania si cu un vinisor alb sec de masa.




Kali Orexi! Pofta Buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere