joi, 2 decembrie 2010

Boterletter (specialitate olandeza)

Prajitura speciala pentru Sinterklaas (Ajunul de Sf. Nicolae) in Tarile de Jos. Sfantul Nicolae este patronul spiritual al capitalei Olandei.
 

Ingrediente:

Pt. aluat,180 g de faina,120 g de unt, sare un praf, apa cat cuprinde.
Pt. Pasta de mgdale, 180 g migdale pisate fin, 180 g de zahar brun,1 ou,1 /2 lamaie
Pt. decorare,1 ou, marmelada de caise sau fructe confiate


Mod de preparare:

Cerneti faina pe masa, adaugati o lingura cu unt topit, un varf de sare si framantati putin cate putin pana cand obtineti o coca moale. O intindeti cu facaletul pana obtineti o forma alungita.Ungeti coca cu 1/2 din cantitatea de unt lasand un cm liber de jur imprejur.Pliati coca in 3 si uniti marginile umezindu-le cu apa.Intindeti din nou facand acelasi lucru cu restuil de unt.Puneti la rece 1/2 ora.O scoateti din frigider si o intindeti cu facaletul pana ce obtineti o forma foarte lunga si lata de 15 cm. Amestecati toate elementele pentru a obtine pasta de migdale. Formati din aceasta pasta un carnacior ceva mai putin lung decat coca intinsa. Puneti-l in mijlocul aluatului intins si rulati coca inprejurul sau. Lipiti extremitatile si marginea cu oul batut. Formati o coroana sau un M pe care-l puneti in tava si il ungeti cu oul batut. Puneti tava in cuptorul incalzit la 230 g si lasati-l la copt pana capata o culoare aurie . Lasati sa se raceasca si serviti asa cum este sau cu marmelada de caise ori decorat cu fructe confiate.

Pofta buna!