duminică, 28 noiembrie 2010

Carbonada flamandă sau Stoofvlees (specialitate din Belgia)


Carbonada flamandă se face din carne de vită, mai rar de porc și pregătirea ei este destul de laborioasă, dar strădania vă va fi răsplătită printr-un preparat deosebit, care poate fi servit cu orice fel de garnitură, la orice masă festivă, sau de zi cu zi în familie.

Este o mâncare populară în Belgia , Țările de Jos dar și Franța, făcută cu bere și muștar întins pe pâine, iar condimentele pot include foi de dafin , cimbru , cuișoare și boabe de ienupăr. Există numeroase variante, diferite între ele deci prin condimentele adăugate, dar în general o carbonada se face în principal din carne, ceapă și bere. 

În Belgia, fiind două regiuni: flamandă și valonă prin urmare, această rețetă este pronunțată în două moduri diferite: stoofvlees (cum este numită în regiunea flamandă) și Carbonnade Flamande (partea franceză). 

La această mâncare se recomandă un vin roșu ușor, care să contrasteze cu opulența mâncării condimentate și cu multe ingrediente.

Ca garnitură puteți prepara cartofi prăjiți, paste, piure de cartofi, cartofi natur, sau puteți servi doar cu pâine neagră ca în Flandra, care se unge cu muștar și se acopera cu ea carnea pusă la cuptor. În unele rețete se adaugă la sfârșitul preparării cașcaval rasi, iar înainte de a fi servită se presară pătrunjel verde tăiat mărunt.

Coaceți încet în cuptor  și va miroasie grozav în casă. 

  

Ingrediente: 750 gr. pulpa de vită sau mânzat, tăiată cubulețe, 75 gr. de făină, 75 gr. de unt, 2 linguri de ulei de măsline extravirgin, 3 cepe roșii tocate mediu, 6 căței de usturoi presați cu latul cuțitului, 2-3 morcovi tăiați mărunt, un fir de prez,  1 lingură de boia dulce, o linguriță de rozmarin pisat un pic ca să-și desfacă aroma, 3 foi de dafin, 2 lingurițe de semințe de chimen, 50 ml. cognac, 2 linguri de oțet balsamic roșu, 2 linguri de zahăr brun, 5  felii de pâine neagră curățate de coajă, 2 linguri de muștar Dijon, sare marină și piper negru măcinat după gust, 1 legatura de mărar/pătrunjel proaspăt tocat mărunt,  un strop de chimion măcinat, 3/4  l. de bere neagră  de preferat belgiană dar merge foarte bine și cu bere autohnona, o lingurță pastă de tomate. Piureu de cartofi sau cartofi prajiți pentru servit .

Mod de preparare: Carnea spălată bine, curățată de pieliți se ține peste noapte îmtr-un baiț de bere neagră cu frunze de dafin și căței sfărâmați de usturoi. A doua zi  uscăm carnea în șervete de hârtie, o ținem 1-2 ore la temperatura camerei, după care  se pudrează cu sare și piper mai multișor și se amestecă cu făină până se acoperă uniform. Nu aruncăm berea în care a stat deoarece o folosim mai târziu. Într-o tigaie adâncă încingem untul și uleiul după care adăugăm carnea și o perpelim bine pe toate părțile. Se dă deoparte carnea, iar în tigaie călim mai departe ceapă, prazul tăiat mărunt și morcovii, amestecate cu pastă de tomate până se înmoaie cam 3-4 minute, după care adăugăm usturoiul și chimenul, pudrăm cu un pic de sare și piper și chimion și mai ținem pe foc 2-3 minute.
Turnăm berea întrun alt vas și o dăm în clocot cu grijă și luăm spuma. Într-un vas ceramic termorezistent rîsturnîm amestecul de legume, punem carnea peste amestecul de legume și adaugăm boia de ardei amestecând în acest timp, după care putem pune foile de dafin, rozamarinul, cognacul, oțetul și zahărul și lăsăm să fiarbă acoperit la cuptor la foc mic 2.1/2-3.1/2 ore sau până se face carnea. Avem grijă că lichidul se cam evaporă și mai adăugăm puțintică bere sau apă la nevoie mestecând compoziția din când în când să nu se prindă de fund. Când s-a fiert adăugăm miezul de pâine și muștarul și mai lăsăm la fiert încă 20 minute. La sfârșit adăugăm pe deasupra pentru ornare mărarul/pătrunjelul tăiat fin. Servim cât este caldă cu piure de cartofi sau cartofi prăjiți și salată de varză acră. 

Notă: Pâinea va înmuia toate aromele și se va destrăma. Acest lucru va îngroșa sosul.

Oțetul: Va face carnea mai fragedă și va dă puțină aromă sosului (pentru că altfel ar fi prea dulce).

Spor la treabă și Pofta Buna!